Wednesday, June 5, 2013

Keistimewaan Air kelapa Muda


KEISTIMEWAAN AIR KELAPA MUDA

Kelapa (Cocos nucifera) termasuk jenis tanaman palma yang mempunyai buah berukuran cukup besar. Batang pohon kelapa umumnya berdiri tegak dan tidak bercabang, dan dapat mencapai 10 - 14 meter lebih. Daunnya berpelepah, panjangnya dapat mencapai 3 - 4 meter lebih dengan sirip-sirip lidi yang menopang tiap helaian. Buahnya terbungkus dengan serabut dan batok yang cukup kuat sehingga untuk memperoleh buah kelapa harus dikuliti terlebih dahulu. Kelapa yang sudah besar dan subur dapat menghasilkan 2 - 10 buah kelapa setiap tangkainya. ( Sumber : iptek.net.id ).

Tahukah anda, dalam 100 ml air kelapa muda mengandungi mineral berikut;

Potasium: 291
Sodium: 42
Klorin: 75
Kalsium: 44
Magnesium: 10
Sulfur: 58
Phosphorus: 9.20
Iron (mg/100 gr): 6
Copper: 26

Tahukah anda, air kelapa muda bersifat disteril secara semulajadi dan mempunyai unsur elektrolit yang tinggi?

Amalan meminum air kelapa muda dapat membantu memperbaiki tekanan darah dan juga fungsi jantung?

Manfaat air kelapa muda bagi ibu-ibu yang sedang hamil:

1. Minuman Isotonik Alami

Minuman Isotonik alami membantu pengisian cairan dan garam alami yang dilepaskan oleh tubuh. Since air kelapa muda kaya dengan mineral seperti di atas, ianya membantu dalam proses rehidrasi badan dan memulihkan stamina tubuh. Ibu hamil memerlukan lebih air berbanding wanita biasa dalam kehidupan seharian. Ibu hamil yang mengalami dehidrasi akan menyebabkan komplikasi seperti sakit kepala, krem, mahupun berlakunya kontraksi yang boleh menyebabkan kehamilan pra matang.

2. Memperkuatkan sistem pertahanan tubuh.

Asam laurat yang terkandung dalam air kelapa memiliki sifat anti-bakteria dan anti-virus yang melindungi tubuh daripada pelbagai jangkitan dan meningkatkan sistem pertahanan tubuh wanita hamil. Ibu hamil amat digalakan meminum air kelapa muda untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh badan daripada jangkitan selsema, mahupun penyakit berjangkit lain.

3. Membantu mencegah sembelit dan sistem pencernaan.

Semasa kehamilan, hormon progestron melambatkan kontraksi otak lambung yang akan menyebabkan gangguan pada proses pencernaan. Air kelapa mampu membersih usus dan sistem pencernaan sekali gus mengelakkan masalah sembelit kepada ibu-ibu hamil. Air kelapa juga mengandungi nutrisi dan oksigen yang menyerap ke sel-sel tubuh badan & membantu menurunkan suhu badan tinggi yang biasa berlaku kepada ibu-ibu yang sedang hamil. Ini sekaligus meningkatkan fungsi usus dan sistem pencernaan, sekaligus mengelakkan masalah sembelit yang sering dialami oleh ibu-ibu yang sedang mengandung.

4. Mencegah dan mengatasi keluhan “heartburn”

Keluhan heartburn merupakan salah satu keluhan yang sering dialami oleh ibu hamil. Rasa seperti terbakar dan panas di dada ini tentu sangat mengganggu. Sifat air kelapa muda yang mengandungi nutrisi dan oksigen yang menyerap ke sel-sel tubuh, membantu membaiki simptom-simpton heartburn ke tahap yang lebih selesa kepada ibu hamil yang meminumnya.

5. Mencegah kejang/krem kaki.

Wanita yang sedang mengandung dan kekurangan kalium seringkali mengalami masalah krem kaki. Ibu hamil dinasihatkan mengambil 4.7mg kalium. Dalam setiap 330 mg air kelapa muda, mengandungi 670mg zat kalium. Amalam meminum air kelapa muda semasa hamil akan membantu melengkapkan keperluan zat kalium sekaligus dapat mengelakkan masalah kekejangan/krem pada kaki.

6. Membantu mengurangkan ‘morning sickness’

Antara khasiat air kelapa, mampu mengurangkan rasa mual, pening-pening dan muntah yang biasanya terjadi kepada wanita hamil pada usia awal trimester kandungan.

7. Penawar Racun

Air kelapa muda yang mengandungi asam lauric yang berperanan dalam melawan penyakit. Asam lauric ini juga terkandung dalam susu ibu ini mampu meningkatkan sistem imunisasi badan, mengurangkan risiku diabetis, kanser dan HIV yang mungkin terjadi kepada ibu mahupun bayi dalam kandungan.

8. Meningkatkan HDL.

Air kelapa muda tidak mengandungi lemak dan kolestrol. Menurut kajian, air kelapa muda ini mampu meningkatkan kolestrol baik (HDL-high density lipoprotein) dalam sistem tubuh.

9. Dengan proses bersalin.

Kandungan elektrolit yang tinggi di dalam air kelapa muda mampu berperanan sebagai pengganti cairan, membantu ibu hamil daripada risiko dehidrasi dan membantu proses bersalin dengan lebih lancar.

Ibu hamil digalakkan meminum segelas air kelapa muda setiap hari untuk mendapatkan semua khasiat. Air kelapa muda ini boleh diminum begitu sahaja, ataupun dicampur dengan gula atau kunyit. Isi kelapa muda juga amat berkhasiat untuk ibu dan juga bayi di dalam kandungan.

Kandungan Air Kelapa Muda

Secara umum, air kelapa mengandung 4,7 persen total padatan, 2,6 persen gula, 0,55 persen protein, 0,74 persen lemak, serta 0,46 persen mineral. Komposisi gizi yang demikian bagus menyebabkan air kelapa dapat digunakan sebagai media pertumbuhan mikroba, misalnya Acetobacter xylinum untuk produksi nata de coco.

Manfaat dan Khasiat Air Kelapa Muda Bagi Kesihatan Secara Umum:

1.Dengan meminum air kelapa muda secara teratur akan mengobati demam berdarah. Boleh juga diminum dengan ditambah perahan limau nipis.
2.Menghilangkan rasa kelelahan dan lesu. Minumlah dengan sedikit gula dan ais agar terasa lebih segar.
3.Mampu mengubati cacingan kepada kanak-kanak. Tambahkan sedikit perahan limau pada segelas air kelapa muda. Minumlah hingga 3x sehari.
4.Mengatasi susah buang air kecil dan sering buang air kecil. Air kelapa muda mampu membersihkan saluran usus.
5.Dapat membasmi cacing pada usus. Minumlah air kelapa muda secara teratur 3x sehari dengan ditambah 1 sudu teh minyak zaitun.
6.Orang yang sedang hamil memerlukan banyak cairan. Air kelapa muda sangat baik untuk itu.
7. Mampu mengubati orang yang sedang mabuk.
8.Air kelapa muda mengandung antibakteria dan antivirus yang sama dengan air susu ibu.
9.Menjaga fungsi pencernaan dalam tubuh.
10.Mengatasi mual-mual dan muntah.
11. Dipercaya mampu memecah batu ginjal. Orang yang menderita penyakit ginjal sebaiknya menggunakan air kelapa muda. Air kelapa akan melunakkan kerak atau lendir yang terbentuk dalam ginjal.
12.Air kelapa muda merupakan cairan isotonik. Bahkan sudah banyak minuman yang berbahan utama air kelapa muda yang bagus untuk kesegaran tubuh.

Isi buah kelapa juga memiliki banyak khasiat. Berikut kandungan dan manfaat isi buah kelapa.

Kandungan Buah Kelapa Matang.

Buah kelapa yang sudah tua mengandung kalori yang tinggi, sebesar 359 kal per 100 gram; daging kelapa setengah tua mengandung kalori 180 kal per 100 gram dan daging kelapa muda mengandung kalori sebesar 68 kal per 100 gram. Sedang nilai kalori rata-rata yang terdapat pada air kelapa berkisar 17 kalori per 100 gram. Air kelapa hijau, dibandingkan dengan jenis kelapa lain banyak mengandung tanin atau antidotum (anti racun) yang paling tinggi.
 
 Kandungan zat kimia lain yang menonjol yaitu berupa enzim yang mampu mengurai sifat racun. Komposisi kandungan zat kimia yang terdapat pada air kelapa antara lain asam askorbat atau vitamin C, protein, lemak, hidrat arang, kalsium atau potassium. Mineral yang terkandung pada air kelapa ialah zat besi, fosfor dan gula yang terdiri dari glukosa, fruktosa dan sukrosa. Kadar air yang terdapat pada buah kelapa sejumlah 95,5 gram dari setiap 100 gram.
 

No comments:

Post a Comment