Sunday, September 30, 2012

Heart-Warming Ruqyah


Ibn Hajar (rahimuhullah) said there is a consensus on the using of Ruqyah if three conditions are met:

1) It must be with the speech of Allah (Qur'aan) and his names and attributes.

2) It must be in the Arabic language, or what is known to be its meaning in other languages.

3) To believe that Ruqyah has no benefit by itself, but the benefits are from Allah.

------------------

Dua for Cure Black Magic Full :

http://www.youtube.com/watch?v=AG08CrBUp9Y&list=PL9FD2125AC54F1E81


-------------------


Sword Against Black Magic and Jinn/Evil Spirit


Ruqyah-For the Cure of Black Magic and Jinn Possession

Saturday, September 22, 2012

khasiat minum air panas




Salah satu manfaat paling penting dari minum air panas adalah efektif dalam membersihkan tubuh. Sistem pencernaan yang buruk dapat dengan mudah diobati dengan minum segelas air panas dua kali sehari, terutama bila diminum di awal pagi. Ini
akan membuang racun dari tubuh dan membersihkan sistem tubuh. Anda dapat mencampur air panas dengan madu atau lemon untuk hasil terbaik

bacaan Al Quran ( doa/pelindung) (playlist)

bacaan Al Quran ( doa/pelindung) (playlist)


bacaan Al Quran ( doa/pelindung) (playlist)


bacaan Al Quran ( doa/pelindung) (playlist)


Sunday, September 16, 2012

khasiat air liur basi...

Kajian menunjukkan AIR LIUR BASI dapat membantu proses penghadaman makanan didalam badan. Jadi minum lah air kosong setiap pagi sebelum gosok gigi..



Petua Untuk Elak Selsema


 
 
Petua Untuk Elak Selsema
Mandi air suam di waktu petang. Kemudian amalkan minum air halia seminggu sekali. Selain itu, cucilah lubang hidung dengan air bersih setiap kali mandi.

Manakala kalau sudah dijangkiti selesema, di antara petua untuk menyembuhnya adalah seperti berikut:

• Ambil sebuku halia yang telah dibersihkan. Hidu baunya.

• Ambil secawan air didihan beras (waktu mendidih). Biarkan suam barulah diminum. Amalkan selalu sehingga rasa gatal atau kering tekak itu sembuh.

• Letakkan sedikit kapur sirih, dua titik minyak kayu putih di atas sehiris limau. Panggang dan perah airnya. Kemudian minum sekali sehari.

• Selesema pada musim hujan atau panas terik boleh diubati dengan cara membasahkan ubun-ubun kepala. Ulangi beberapa kali 

Petua Menjaga Kesihatan Mata

 
 Petua Menjaga Kesihatan Mata
1. Setiap kali mandi atau berwudhu, pastikan jangan pejamkan mata semasa air melalui mata anda, sebaliknya kelip-kelipkan mata anda beberapa kali, biar air mandian itu mencuci mata anda. Memang mata kita akan terasa pedih sikit. Walaupun tiada kajian saintifik mengenai petua ini, tetapi setelah mengamalkannya beberapa lama, setakat ini mata tidak mudah rabun (melainkan berpenyakit), biarpun berjam-jam di depan komputer.

2. Untuk menyegarkan mata yang letih atau rasa gatal-gatal akibat sakit mata, ambil beberapa helai daun sirih muda, basuh bersih-bersih. Ramas-ramaskan sampai lumat dan didihkan seketika. Tapis airnya dgn kain bersih ke dlm mangkuk dan biar hingga suam-suam kuku. Lepas itu rendamkan atau jiruskan terus pun boleh pada mata anda sambil kelip-kelipkan mata berulang kali.

3. Amalkan senaman untuk mata anda.

Caranya:
a. Pergi ke luar rumah, lihat satu objek berdekatan anda, kemudian beransur-ansur lihat pula objek yang lebih jauh, dan jauh, jauh lagi, sejauh-jauhnya. Selepas itu balik semula beransur-ansur lihat objek yang berdekatan anda. Ulang proses ini beberapa kali.

b. Gerakkan mata anda ke kanan semaksimum mungkin,berhenti sekejap, kemudian ke kiri, berhenti sekejap, seterusnya ke atas, bawah dan tengah (sampai mata naik juling), beransur-ansur lajukan proses ini.

c. Setelah 1-2 jam di depan komputer, berhenti sekejap, lihatlah objek-objek berwarna hijau di luar rumah anda, seperti pokok-pokok dan sebagainya. Sesungguhnya warna hijau itu menenangkan dan merehatkan mata anda.

4. Amalkan makan makanan yang kaya dengan vitamin A & C - susu, sayur (terutama carrot dan broccoli) dan buah-buahan (terutama aprikot dan anggur) dan sebagainya.
~ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA

Petua Untuk Membuang Ilmu Penunduk





Petua Untuk Membuang Ilmu Penunduk

Ilmu penunduk sebenarnya dibantu samada jin pontianak, jin berupa binatang atau hantu raya. Sekiranya tidak dibuang “ilmu” tersebut, benda-benda itu akan ganggu anak-anak keturunan anda. Seterusnya anak-anak, cucu-cucu dan cicit-cicit akan mewarisi atau diduduki jin saka sihir yang beranak-pinak.

Bermakna setiap keluarga dari anak-anaknya besar kemungkinan ak
an ada ahlinya yang sakit ketumbuhan di kepala, akan dapat penyakit mental, atau kurus kering. Begitulah "upah"nya dalam bahasa jin sihir.

1. Mandi air Yasin tahlil masjid selama 7 hari berturut-turut. Air Yasin dicampur 5 biji limau purut. Sebaiknya jemaah yang baca 21 orang atau lebih.

2. Baca Surah al-Baqarah 1 kali atau Surah Yasin 3 kali setiap hari.
3. Lakukan qiamulail selama 7 malam berturut-turut. Sebaiknya bersamaan dengan mandi air Yasin.

Tuesday, September 11, 2012

TEH EMAS (Minuman Berfungsi Oksigen)

Produk-produk kesihatan berasaskan islam oleh syarikat-syarikat bumiputera.







Momordicae



 100% daripada buah Momordicae dan telah diamalkan lebih dari 200 Tahun oleh Penduduk Islam Guilin di China. Minuman harian berfungsi untuk seisi keluarga. Kaya dengan GLUKOSA dan
 OKSIGEN semulajadi dari buah momordicae


Fungsi:


  • Membekal oksigen
  • Membersihkan sistem urat saraf
  • Menyegarkan sisten pernafasan (asma)
  • Penawar resdung
  • Mengawal pembentukan jerawat
  • Membersih buah pinggang
  • Meyegarkan suhu badan
  • Melegakan batuk dan kahak
  • Menyekat pembiakan hama badan (Demodex)


Cara Penyediaan Minuman


  1. Larutkan satu kiub dalam satu teko air panas.
  2. Minum sekali setiap malam
  3. Jadikan sebagai minuman harian
  4. Amalkan selawat dan doa
  5. Minum air biasa 8 gelas sehari
 http://zuleec5.wordpress.com/produk/

----------------------------------
Bacaan seterusnya:
~ http://uhanif.blogspot.com/2012/09/sejarah-tea-emas.html
~http://uhanif.blogspot.com/2012/09/mengenai-oksigen.html

TIPS Mengurangkan Resedung




Resdung, selalunya disebabkan oleh alahan pada makanan dan habuk. Alahan menyebabkan bengkak di kawasan mukosa dan saluran pernafasan. Oleh itu, saluran nafas menjadi bengkak lalu menjadi sempit. Maka pernafasan terganggu. Apabila terlalu banyak bersin, mungkin berlaku luka. Dari situ, kadang-kadang berlaku nanah jika luka baik lambat. Dari sini, boleh berlaku bau busuk.


Langkah 1 : Basuh dalam hidung terlebih dahulu apabila bangun tidur, bila sampai rumah dan sebelum tidur.

Langkah 2 : Makan minyak ikan yang ada dijual di pasaran dalam bentuk gel. Omega 3 dalam minyak ikan membantu badan kita menentang bengkak di saluran pernafasan, darah dan kawasan mucus. Ia juga membantu jantung menyampaikan darah. Makan minyak ikan 2 atau 3 kali sehari. Pada waktu pagi, petang dan malam. Sistem badan kita tidak dapat menjana Omega 3 dengan sendiri. Ia perlu dengan cara pemakanan.

Langkah 3 : Hentikan memakan DAGING LEMBU. Daging lembu biasanya berasal dari jenis FEED LOT, nescaya terlalu banyak OMEGA 6, iaitu penyebab utama berlakunya pembengkakan di dalam saluran darah, pernafasan dan mukosa. Badan kita boleh menjana Omega 6 dengan sendirinya, apabila perlu. Bila kita makan daging lembu, badan kiat sendiri yang merana kerana terlebih-lebih.

Langkah 4 : Hentikan memakan makanan yang bergoreng dari tepi jalan dan gerai. Minyak yang mereka gunakan telah digunakan berkali-kali. Ataupun mereka menggunakan minyak recycle yang murah. Minyak tersebut mempunyai hexane, iaitu salahsatu penyebab bengkak dalam saluran darah, saluran penafasan dan kawasan mukosa.

Langkah 5 : Makan buah betik merah sekurang-kurangnya 2 ulas tengahari dan 1 ulas malam kerana ia mempunyai segala jenis vitamin, enzim tabii dan mineral yang memperkukuhkan kesihatan dan memperkuatkan pertahanan dari serangan kuman. Maka tidak perlu membazir wang membeli supplement dari Farmasi.

Langkah 6 : Perbaiki cara pemakanan dengan memakan buah, sayur dan roti berserat. Mulakan dengan memakan serat terlebih dahulu sebelum memakan nasi dan lauk. Ia membantu digestion dalam perut, nescaya zat, vitamin dan mineral lebih mudah sampai ke semua bahagian badan. Maka badan lebih sihat dan pertahanan kuat.

Langkah 7 : Amalkan pemakanan sihat dan jauhi dari dadah ....

Semoga kita semua menjadi lebih sihat dan lebih bahagia dengan izin Allah.
(Petikan dari Man Trax manntrexe@yahoo.com)
-----------------------------------------------------
Sabun Resedung kini dijual dengan harga rm20 sebuku. MONEY BACK GURENTEE

Mengenai Oksigen ...



Oksigen ...

Betapa pentingnya oksigen kepada badan yang sihat? Ramai pakar menyimpulkan bahawa kekurangan oksigen dalam sel dan tisu manusia adalah penyebab utama kepada banyak (dan mungkin semua) jenis masalah kesihatan dan penyakit, dan terapi oksigen tambahan (la nie dengan cara minum Teh Emas). Ada banyak jenis terapi oksigen berkesan yang boleh didapati sekarang. Apa itu terapi oksigen? Terapi oksigen adalah mana-mana proses tambahan yang dapat meningkatkan kebolehdapatan kandungan oksigen terlarut di dalam badan secara selamat. Terapi juga boleh termasuk proses yang meningkatkan keupayaan badan menggunakan atau menggalakkan penyerapan oksigan. Kebanyakan rawatan adalah mahal dan perlu diambil atau dijalankan di bawah pengawasan ahli profesional perubatan yang berlesen (la nie, minum jer)



TANDA-TANDA KEKURANGAN OKSIGEN




Tanda-tanda awal kekurangan oksigen termasuk kelemahan keseluruhan, kelesuan, masalah peredaran darah, masalah penghadaman, kesakitan otot, pening, kemurungan, hilang ingatan, tidak rasional, lekas marah, perut berasid dan masalah pernafasan. Apabila sistem imun mengalami kekurangan oksigen, badan akan menjadi lebih terdedah kepada jangkitan bakteria, virus dan parasit, serta demam selesema. Kekurangan oksigen boleh juga membawa penyakit yang membawa maut seperti kanser. Kanser dan kebanyakan jangkitan atau penyakit tidak boleh hidup di dalam persekitaran yang kaya dengan oksigen. Menurut Dr. Otto Warburg, pemenang Hadiah Nobel sebanyak 2 kali, ?Penyebab utama kanser adalah penggantian pernafasan biasa sel badan dengan pernafasan sel secara anearobik ( kekurangan oksigen).
Apabila para saintis menganalisis kandungan oksigen dalam gelombang udara yang terperangkap di dalam gerudi kerak ais di Antartika, mereka dapati bahawa pada suatu masa dahulu, atmosfera Bumi mengandungi antara 38%-44% oksigen. Dengan peredaran zaman, peningkatan pencemaran, peningkatan toksin, pemusnahan hutan hujan dan pengurangan penghasil oksigen lain telah mengurangkan tahap oksigen di atmosfera zaman moden ini dari lebih 38% hingga ke kurang daripada 20%. Oleh sebab badan kita bukan dibentuk bagi penggunaan oksigen bertahap rendah, toksin yang berbahaya akan berkumpul dalam sel, tisu, organ dan aliran darah kita. Bagi tujuan perbandingan, tahap oksigen pada 6% boleh menyebabkan asfiksiasi dan kematian.

Kita boleh hidup beberapa minggu tanpa makanan, beberapa hari tanpa air, tetapi jika anda berhenti bernafas dari saat anda mula melayari laman web ini, pasti anda tidak lagi dapat membaca petikan ini sekarang!

Oksigen adalah perkara yang amat penting dalam kehidupan. Tanpanya manusia tidak dapat hidup, tetapi oksigen yang berlebihan juga boleh membunuh. Walau bagaimanapun, kita amat bernasib baik kerana tubuh badan kita memang telah dijadikan Allah s.w.t. untuk menangani masalah hasil terbitan aktif oksigen yang dikenali sebagai “free radical” atau radikal bebas. Ini membolehkan tubuh badan kita memaksimumkan kegunaan oksigen dan kekal hidup dengan sihat. Rahsia tubuh badan dapat menangani “radikal bebas” ini ialah “anti oksida”. Tanpa “anti oksida” kita akan maut dalam beberapa saat sahaja.

Selain daripada itu, walaupun tubuh badan tidak terdedah secara langsung dengan sumber yang mengandungi bahan radikal bebas, kita masih memerlukan anti oksidan kerana sistem metabolisme tubuh kita juga menghasilkan radikal bebas yang banyak.

FAKTOR YANG MENCEPATKAN PENUAAN DAN PENINGKATAN RISIKO PENYAKIT


Semakin kita berusia, tisu dan organ di dalam tubuh badan kita juga melalui proses penuaan dan ini menyebabkan ia lebih mudah mendapat penyakit. Proses ini adalah suatu perkara yang lumrah dan tidak dapat dielakkan. Meskipun demikian, terdapat perbezaan dari segi kesihatan dan pola penuaan antara seorang individu dengan seorang individu yang lain. Contohnya, seorang individu itu mungkin masih aktif dan cergas walaupun telah berusia 70 atau 80 tahun berbeza dengan seorang lagi individu yang yang menghidap pelbagai penyakit walau baru berusia dalam lingkungan 40an.
Mengapa perbezaan ini terjadi?Hasil daripda kajian yang dijalankan didapati proses penuaan dan proses terjadinya penyakit mempunyai kaitan dengan tahap radikal bebas atau oksigen aktif di dalam sel-sel tubuh. Sel-sel yang teroksidasi disebabkan oleh oksigen aktif di dalam tubuh badan akan kehilangan keupayaannya. Apabila tindakbalas oksidasi ini berlaku, ia akan menyebabkan proses penuaan terjadi dengan pantas dan tubuh badan mudah mendapat penyakit. Sebab tubuh badan menjadi “berkarat” apabila radikal bebas dikumpul di dalam tubuh badan. Sel membran amat mudah rosak apabila radikal bebas dalam bentuk oksigen aktif dihasilkan di dalam tubuh badan.

Tubuh badan manusia mengandungi lebih kurang 60 trillion sel. Apabila membran sel-sel ini teroksidasi, satu bahan yang dipanggil lipoperoksid akan terhasil. Lipoperoksid inilah yang kita penggil “karat” di dalam tubuh badan manusia. Apabila sel membran kita “berkarat”, fungsinya akan menjadi lemah dan ia juga akan menyebabkan membran lain yang berada di sekelilingnya turut “berkarat” dalam satu tindakbalas berantai. Ini akan menyebabkan proses penuaan berlaku dengan pantas dan pelbagai penyakit menyerang.


Oleh itu, jadikan minumlah Teh Emas sebagai hidangan keluarga anda ... senang dan mudah disediakan ...

http://butikorangkampung.blogspot.com/2010/06/mengenai-oksigen.html 

--------------------------------------------------

Untuk sabun Resdung: http://butikorangkampung.blogspot.com/2010/05/sabun-resedung.html

Khasiat buah markisa



Assalamualaikum warahmatullah,

Hari ini, Rabu 20-10-2010 (unik tarikh nih...) kita berkongsi maklumat khasiat buah markisa. Markisa atau juga dikenali sebagai buah susu, merupakan sejenis pokok yang menjalar bagi mendapatkan cahaya matahari. Buahnya yang rasa sedikit masam dan manis boleh dimakan begitu sahaja ataupun dijadikan minuman.

Markisa adalah buah tropika semulajadi yang terdapat di Amerika. Terdapat dua jenis variasi komersial buah markisa iaitu Passiflora Edulis L yang merupakan buah berwarna ungu dan Passiflora Edulis F yang berwarna kuning. Terdapat kira-kira lebih daripada 400 spesies buah markisa, di mana sekurang-kurangnya 50 atau lebih daripadanya boleh dimakan.


buah markisa ungu

Penggunaan buah markisa ini bermula apabila orang Sepanyol meneroka Amerika Selatan. Mereka telah menjumpai serta mengetahui bahawa buah markisa telah digunakan dalam perubatan tradisional sebagai sedatif. Apabila orang Sepanyol membawa buah markisa ini ke Eropah, daunnya pula telah digunakan sebagai ubat memudahkan tidur.

Tergolong dalam keluarga passifloraceae, pokok markisa banyak terdapat di kebanyakan negara-negara tropika dan sub tropika terutamanya di Australia, India, Kenya, New Zealand dan Hawaii. Malah boleh dikatakan, markisa ditanam secara komersial di negara-negara berkenaan.

buah markisa kuning

Varieti kuning didapati lebih sesuai ditanam di Malaysia kerana boleh mengeluarkan hasil yang lebih tinggi berbanding varieti ungu. Varieti kuning ini telah dibawa ke Malaysia dari Australia dan Hawaii pada tahun 1960-an. Di Malaysia, markisa dari varieti kuning mula menghasilkan buah dalam jangka masa 5-6 bulan selepas tempoh penanaman dan jangka hayat pokok adalah lebih kurang 3 tahun. Lebih kurang 74 hari selepas pendebungaan, bunga akan menjadi buah yang bujur berukuran kira-kira 7 cm dan 6 cm dan mempunyai berat dalam lingkungan 8 g. Buah ini manis serta mempunyai rasa dan bau yang sedap apabila ranum.


bunga markisa

Buah markisa boleh didapati sepanjang tahun tetapi puncak pengeluarannya ialah di antara bulan Disember hingga Januari dan Julai hingga Ogos. Indeks kematangan komersil untuk buah markisa adalah apabila buah tersebut jatuh dari tangkainya secara semulajadi. Maka barulah buah markisa tersebut boleh dituai. Ini selalunya berlaku selepas 75 hari selepas proses pendebungaan.

Buah markisa ungu sesuai dimakan mentah, manakala buah markisa kuning pula sesuai digunakan untuk penghasilan jus. Saksikan cara penyediaan jus markisa di YouTube - How to make Passion Fruit Juice.

Namun begitu, buah markisa jarang dimakan mentah kerana ia agak masam. Pulpa markisa boleh dijadikan jem, agar-agar, perasa ataupun campuran kepada yogurt dan aiskrim. Bahagian yang boleh dimakan adalah kira-kira 48% bagi setiap 100 g bahagian yang boleh dimakan markisa mengandungi:


Tindakan sedarif ringan, bantu atasi kesukaran tidur

Dikenali juga dengan nama ‘passion fruit’ dan granadilla, pokok markisa ialah tanaman saka yang menjalar. Bentuk daunnya bulat membujur dan rata di tepi. Buah markisa mengeluarkan sulur paut dari pangkal daun. Bahagian pokok yang banyak digunakan ialah daun, bunga, batang dan juga buahnya. Kandungan pitokimia yang terdapat di dalam markisa ialah passaflorine, harmine, harman, harmon, harmalin, karotenoid, vitexin, isovitexin, chrysin, scopoletin dan theobromine.

Markisa dikatakan merupakan buah yang berkhasiat kerana ia sumber yang kaya dengan pro-vitamin A, vitamin C, niasin dan riboflavin. Vitamin A merupakan sumber penting anti oksidan yang bertindak menghapuskan radikal bebas. Buah ini juga dapat memperbaiki tisu dan menghalang pelbagai masalah kulit. Kandungan AHA buah markisa bagus sebagai agen pengelupasan yang menjadikan kulit lebih bersih dan cerah.

Selain buah, bahagian lain juga dikatakan mampunyai khasiat ubatan. Daun pokok markisa mengandungi alkaloid termasuklah harman yang dikatakan mempunyai tindakan untuk merendahkan tekanan darah, sedatif atau mententeramkan dan antispasma. Jika anda mempunyai masalah sukar tidur, ambillah satu sudu teh daun markisa yang telah dikeringkan. Rendamkan dalam secawan air selama 10 hingga 15 minit. Tapis air ini sebelum diminum sebelum tidur.

Bunga pokok markisa pula mempunyai tindakan sedatif yang ringan dan boleh membantu untuk tidur. Dikatakan juga bahawa bunga pokok markisa telah digunakan dalam asma bronkial, insomnia, masalah saraf gastrousus dan masalah menopaus. Kadang-kala bunga pokok markisa juga turut digunakan sebagai halusinogen ringan.

Mampu kurangkan simptom asma

Terdapat juga kajian yang mencadangkan bahawa bunga pokok markisa mampu membantu melegakan kesakitan. Bukan itu sahaja, dikatakan bahawa bunga pokok markisa juga boleh membunuh kebanyakan kulat dan baketia. Penemuan ini dikatakan telah menyokong kegunaan bunga pokok markisa oleh kaum Indian di Amerika yang menggunakannya dalam merawat luka.

Bahan harmala dalam bunga pokok markisa bersifat perangsang rahim. Namun begitu, keseluruhan bunga pokok markisa tidak berkait dengan keguguran bayi. Tetapi wanita hamil perlu mengelakkan diri daripada mengambil herba ini kerana tindakan kompleks sebegini memberi kesan kepada sistem saraf utama.

Kulit buah markisa dikatakan mampu memperbaiki simptom-simptom asma. Dalam satu kajian yang dilakukan oleh saintis di Barat iaitu oleh Ronald Ross Watson dan rakan sekerja menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak buah markisa ungu mampu mengurangkan simptom-simptom asma. Mereka telah memilih 42 pesakit sebagai penerima ekstrak buah markisa ungu ini. Hasil daripada kajian itu telah mendapati bahawa 90% daripada pesakit telah sembuh daripada masalah sukar bernafas. Manakala termengah-mengah ketika bernafas pula telah berkurangan sebanyak 80% selepas empat minggu pengambilan ekstrak buah markisa.

Walaupun terdapat pelbagai kegunaan setiap bahagian pokok markisa, namun begitu penggunaannya perlu mendapat nasihat daripada pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari.

http://laman-seri.blogspot.com/2010/10/khasiat-buah-markisa.html



10 Cara semulajadi hindari kanser payudara





Mendengar perkataan kanser saja sudah cukup menakutkan kerana akibatnya mungkin boleh saja berakhir dengan penderitaan dan kematian. Akan tetapi hakikat sebenarnya penyakit ini amat dekat sekali dengan wanita. Malah kanser payu dara menjadi pembunuh utama wanita di negara ini.

Sebaiknya ambil langkah untuk menghindarinya sebelum terlewat. Selain usaha meng ambil suplemen, bertemu doctor dan sebagainya ada juga cara semula jadi untuk menghindarinya. Berikut disenaraikan 10 cara berikut boleh dipraktikkan untuk menghindari kanser payudara.

1 - Bersenam

Kajian menunjukkan bahawa seiring dengan peningkatan aktiviti, maka risiko kanker payudara akan berkurang. Bersenam akan menurunkan kadar estrogen yang dihasilkan tubuh sehingga mengurangkan risiko kanker payudara.

2 - Kurangkan lemak

Anda tentu sering mendengar per ten tangan pendapat mengenai hubungan antara kanser payudara dengan makanan berlemak. Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet rendah lemak membantu mencegah kanser payudara. Jenis lemak yang memicu kanser payu - dara adalah lemak tepu dalam daging, men tega, makanan yang mengandung susu penuh krim dan asid lemak dalam marjerin.

3 - Perhatikan cara memasak

Cara anda memasak daging terutamanya akan mempengaruhi risiko kanser payudara. Daging-daging yang dimasak atau dipanggang menghasilkan bahan karsinogenik (amino heterosiklik). Semakin lama dimasak, semakin banyak ia terbentuk. Amino heterosiklik paling banyak terdapat dalam daging bakar yang lapisan luarnya (kulitnya) keras dan hitam.

4 - Makan lebih banyak buah dan sayur

Semakin banyak buah dan sayuran yang dimakan, semakin kurang risiko untuk semua kanser, termasuk kanser payudara. Makanan dari tumbuh tumbuhan mengandungi antioksidan yang tinggi, antara nya vitamin A, C, E dan mineral selenium, dapat mencegah kerosakan sel yang menjadi penyebab terjadinya kanser. National Cancer Institute (NCI) menyarankan pengambilan buah dan sayuran paling tidak lima kali dalam sehari.

5 - Ambil suplemen antioksidan

Suplemen tidak dapat menggantikan buah dan sayuran, tetapi suatu formula antioksidan boleh dijadikan makanan tamba han yang dapat mencegah kanser payudara.

6 - Makan banyak serat

Selain berfungsi sebagai antioksidan, buah dan sayuran juga mengandung banyak serat. Makanan berserat akan mengikat estro gen dalam saluran pencernaan, sehingga kadarnya dalam darah akan berkurang.

7 - Makan lebih banyak soya

Makanan-makanan yang berasal dari soya banyak mengandung estrogen tumbuhan (fito estrogen). Ia mirip dengan estrogen tubuh, tapi lebih lemah. Fito estrogen terikat pada reseptor sel yang sama dengan estrogen tubuh, mengikatnya keluar dari sel payudara sekali gus mengu rangkan kesan penyebab kanser payudara.

8 - Jaga berat badan

Kenaikan berat badan setiap paun setelah usia 18 tahun akan menambah risiko kanser payudara. Ini disebabkan seiring dengan bertambahnya lemak tubuh, maka kadar estrogen sebagai hormon punca kanser payudara dalam darah pun akan meningkat.

9 - Jangan merokok

Merokok akan meningkatkan risiko kanker payudara malah kanser dan juga penyakit kronik yang lain.

10 - Menyusui

Untuk alasan yang masih belum jelas, menyusukan bayi ada hubungannya dengan berkurangnya risiko kanser payudara sebelum menopaus.

Sejarah Tea Emas



















Fashion Fruit atau Luo Han Guo atau fractus momordicae merujuk kepada buah Siraitia grosvenori. Buah ini sebelumnya dikenali sebagai Momordica grosvenori oleh ahli Curcubitaceae. Buah ini terkenal kerana rasa manisnya yang semulajadi lagi luarbiasa. Buah ini adalah dari kelompok tanaman Buah Labu (guo, sebuah istilah yang digunakan terutama untuk-seperti buah labu) dan mempunyai komponen-komponen S. siamensis, S. silomaradjae, S. sikkimensis, S. africana, S. borneensis, S. taiwaniana dan herba yang popular iaitu herb jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum). Ramuan yang terakhir, yang manis dan pahit iaitu glikosida triterpene dalam daun, kini dijual di seluruh dunia sebagai teh dan dibuat menjadi ekstrak untuk digunakan dalam produk penjagaan kesihatan.




Fashion Fruit telah digunakan sebagai ubat herba untuk mengubati batuk dan sakit tekak dan dianggap popular, di China selatan, menjadi pembantu dalam masalah dalaman. Ini adalah sama seperti yang dinyatakan dalam jiaogulan (jiaogulan lebih dikenali sebagai herba perubatan yang mempunyai kehebatan antioxidan dan melabatkan proses penuaan). Fashion Fruit mempunyai kelebihan dan telah berkembang menjadi pemanis bukan kalori untuk bersaing dengan pemanis herba lain






Fashion Fruit tumbuh di China selatan, terutamanya di Wilayah Guangxi, dengan sebahagian besar produk dari pergunungan Guilin. Gunung-gunung curam memberikan keteduhan dan mereka sering dikelilingi oleh kabut yang lebih melindungi terhadap Ming yang berlebihan, namun suhu di selatan wilayah ini menjadi hangat. Tanaman liar yang langka, sehingga Fashion Fruit telah ditanamkan di daerah selama bertahun-tahun. Guilin sekarang mempunyai 4,000 hektar tumbuh Fashion Fruit daerah yang menghasilkan 10.000 biji buah setahun. Sebahagian besar daerah dalam Yongfu dan Lingui County diiktiraf di China sebagai daerah yang memiliki jumlah kualiti penduduk yang hidup sampai usia 100 tahun atau lebih. Namun, penduduk tempatan terutama memberitakan manfaat gaya hidup tenang, pola makan sederhana, dan kerap sukan.








Kulit-kulit buah ini juga ada dijual di kedai-kedai ubat china sebagai salah satu ramuan perubatan orang china. Buah yang dilaporkan sering digunakan sebagai bahan utama dalam pendingin minuman (iaitu, minuman digunakan untuk melawan cuaca panas, demam, atau gangguan yang dinyatakan dalam tradisi sebagai hangat atau panas dalaman). Dalam pemerhatian, Groff dan Hoh, buah ini jika dimasak dengan daging atau direndam dengan teh dapat megatasi masalah selsema dan radang paru-paru.

Ramuan itu telah dibawa ke Amerika Syarikat pada awal abad ke-20.Groff mentions that during a 1917 visit to the US Department of Agriculture, botanist Frederick Coville showed him a luohan fruit obtained from a local Chinese store in Washington, DC.. Sebuah proses untuk membuat pemanis kepada dari luohanguo telah dipatenkan pada tahun 1995 oleh Syarikat Procter and Gamble. Groff menyebutkan bahawa Jabatan Pertanian AS iaitu ahli botani Frederick Coville dalam lawatan 1917, menunjukkan buah ini diperolehi daripada kedai China tempatan di Washington, DC.


Buah kering ini boleh dibeli dipasar di bandar Guilin. Permukaan luarnya halus, berdebu kuning-coklat atau hijau-coklat berdebu. Ianya ditutupi oleh rerambut lembut yang lebat. Kulit buah ini ditutupi oleh cangkang keras tapi tipis. Di dalamnya ada sebahagian kering, mengandungi jus, serta sejumlah besar biji. Kulit dan biji semuanya memiliki rasa manis yang baik. Buah membantu meringankan kulit yang terkena terikan pancaran matahari, membasahi paru-paru, menghilangkan lendir, memberhentikan batuk, dan menambah pembaikan gerakan usus.




Penggunaan


1. Kepanasan badan atau kehausan yang disebabkan oleh dehidrasi masukkan satu buah, dan kacau ke dalam air mendidih. Minuman cecair di tempat teh.
2. Radang tenggorokan atau kronik; aphonia. Masukkan setengah buah dan 3-5 biji kepoh. Tutup dengan air dan biarkan mendidih, kemudian menelan sangat lambat.
3. Batuk kronik. Turun 1 potong buah, tutup dengan air, biarkan mendidih, dan minum cecair. Lakukan ini dua kali setiap hari.
4. Sembelit. Turun 2 buah buah, mendapat bahagian juicy dan biji (meletakkan shell disisihkan untuk kegunaan lain), pecah, tutup dengan air, dan didihkan air. Minum sebelum tidur.
5. Diabetes. Mengambil langkah yang tepat dari buah dan menghancurkan atau biarkan mendidih ke dalam jus tebal dan menambah makanan siap, menggunakannya sebagai pengganti gula.
6. Paling Senang, beli jer (dari Butik Orang Kampung) buah ini yang telah dikisar halus, dibungkus sedemikian rupa supaya senang untuk digunakkan.
http://butikorangkampung.blogspot.com/2010/06/sejarah-tea-emas.html 

------------------------------------------------------------------------


Boleh juga didapati maklumat tentang  teh emas di sini :http://zuleec5.wordpress.com/produk/


Produk-produk kesihatan berasaskan islam oleh syarikat-syarikat bumiputera. TEH EMAS (Minuman Berfungsi Oksigen) 100% daripada buah Momordicae dan telah diamalkan lebih dari 200 Tahun oleh Penduduk Islam Guilin di China. Minuman harian berfungsi untuk seisi keluarga. Kaya dengan GLUKOSA dan OKSIGEN semulajadi dari buah momordicae.
Momordicae Fungsi: Membekal oksigen, Membersihkan sistem urat saraf , Menyegarkan sisten pernafasan (asma) ,Penawar resdung , Mengawal pembentukan jerawat, Membersih buah pinggang, Meyegarkan suhu badan, Melegakan batuk dan kahak, Menyekat pembiakan hama badan (Demodex) .Cara Penyediaan Minuman: Larutkan satu kiub dalam satu teko air panas. Minum sekali setiap malam Jadikan sebagai minuman harian Amalkan selawat dan doa Minum air biasa 8 gelas sehari 

berkaitan oksigen, bacaan seterusnya : http://uhanif.blogspot.com/2012/09/mengenai-oksigen.html
 

Wednesday, September 5, 2012

Petua Rasulullah s.a.w buat yang menghidap penyakit kronik.








Sekiranya sahabat mempunyai kenalan yang menghidap penyakit kronik (kanser, kencing manis, sakit jantung, darah tinggi dll) pujuklah dia/mereka untuk mengamalkan solat pada waktu malam (walaupun sekadar 1 rakat witir) kerana dari Salman al-Farisi katanya, telah bersabda Rasulullah saaw;

"Dituntut ke atasmu melakukan solat malam kerana sesungguhnya solat malam itu merupakan antara kebiasaan orang soleh sebelum kamu, sebagai jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, penutup segala kejahatan, penghapus segala dosa dan pembasmi segala penyakit dalam badan."
Menurut guru kami, Al Fadhil Ustaz Wan Nasir Wan Abdul Wahab, pembasmi segala penyakit dalam badan bukan sahaja merujuk kepada menyembuh penyakit tetapi turut bermaksud MENGHALAU penyakit tersebut dari menghinggapi badan si sakit semula.

Mesti cuba tau! Moga Allah menganugerahkan sifat istiqamah kepada kita semua.

by Ustaz Zahazan Mohamed

kredit to :  LayarMinda

Sunday, September 2, 2012

Health Basics - What exactly is a raw food diet?





(NaturalNews) Most Americans have "hot meals" two out of every three sit downs per day, and usually that food itself has already been cooked, maybe at very high temperatures, and then processed, and finally loaded with preservatives and artificial ingredients. Even organic food which is cooked at over 118 degrees will most likely kill the nutrients, but there are some exceptions. (http://www.essortment.com/health-nutrition-steam-broccoli-48355.html)

When food is boiled, broiled, fried in oil, baked, roasted, charbroiled or toasted, it's "dead." When food is cooked out back on the grill, especially with the lid on, it's dead, meaning the food simply loses the vitamins, enzymes, amino acids (proteins), antioxidants and all of the essential minerals that fuel every system in the human body and defend it against cancer. When infants are fed cooked food and cooked milk, they could be getting next to ZERO in the nutrition department, and that can get serious rather quickly.

Chemical agriculture and dead soil

On the contrary, when food is fresh and raw, it can still be rather dead, and that's where a lot of people go wrong when they first "go raw." Most soil in America is massively depleted of nutrients thanks to pesticides, herbicides, insecticides, pollution from factories, improper mass waste disposal from hospitals, and so on. (http://bestmeal.info/monsanto/company-history.shtml/) That means that no matter HOW MUCH you eat (and drink) of your favorite fruits and vegetables, if they came from toxic, polluted, DEAD SOIL, then the plants did not absorb nutrients, and they can't make them up themselves. It's as simple as that.

The toxic waste spreads out from the huge urban and metropolitan cities to the suburbs and rural areas. The genocidal waste that the corrupt "Big 6" chemical agriculture monopolies Monsanto, Dow, Dupont, BASF, Bayer and Syngenta pour on the farmlands of America is like hospital waste times a thousand! Plus, now most non-organic vegetation in America is GMO. If you don't know what GMO stands for, then you need to buy some cancer prevention books today and read them. (http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Monsanto) So where's the good soil, what countries still have fruitful, nutrient rich soil? Here's a glimpse: (http://www.fredericpatenaude.com/blog/?p=1917). If you live in the United States, the best move you can make is to order organic soil and drop it in the back yard, and then compost. (http://www.gardeners.com/Building-Healthy-Soil/5060,default,pg.html)

Going raw over night is difficult

For many, a hot meal is part of their daily ritual, and their well-trained taste buds and pallet won't go for more than two or three days without caving and then going off the rails a bit. People just want their steaks, burgers, fries, rolls and buns, tacos and barbeque, spaghetti and pizza, and they'll run you over in the road to get to it if they're hungry enough. So then comes the question: "Is the raw foods diet effective to naturally detoxify the body?" Can you just stop on a dime and instantly transform the body from a toxic, poisoned mess to a high octane, highly functioning machine?

You can start and never look back, yes. Raw food; it's not some "flash in the pan" diet, rather it is THE WAY to eat right for life. RAW is all about transformation. Raw food enthusiasts know it's difficult to transition from cooked food over to 75, 90, and especially 100 percent raw, so you will hear advice on patiently molding yourself as you go.

Strategies: keeping RAW exciting and fresh

Marinating - If you want attention-grabbing flavor, cut your portions thin to soak up your favorite oil/spices. Lime or lemon juice tenderizes veggies and helps them soak up flavors.
Juicing and blending - Are you used to a standard "deluxe" breakfast at Denny's or IHOP; a breakfast of pancakes with syrup, or biscuits, meat and eggs? If so, it's slowing down your life. Never again! The trick to raw food juicing and blending is simply buying a quality juicer and blender, and then simply figuring out which combinations of vegetables are your favorite. (http://www.naturalnews.com/034666_longevity_aging_prevention.html)
Dehydrating below 118 degrees - If you crave the texture of breads, cereals or chips, dehydration is a great option. Dehydration machines or the sun can safely dry out your foods so the nutritious enzymes remain intact. Make your own potato chips!
Soaking and sprouting - Cold soaking grains or nuts makes the elements easier for our bodies to digest, and sprouting (germinating) seeds or nuts has the same effect.
Fermenting or culturing - If you ferment fresh vegetables in an airtight container, the acidity level naturally increases, and sugar and starches in the food begin to break down and form lactic and acetic acids, which in turn keep the vegetables from spoiling. After that, the refrigerator will add extended life to those tasty treats. Bye-bye excess body fat!

Stimulating natural detoxification

Raw nuts provide healthy fats that are essential to the body and lower the LDL "bad" cholesterol in the blood. Watch out though, cooked over 170 degrees, nuts do just the opposite and cause plaque in the blood.

Raw garlic provides a DNA-protecting compound called allicin. One minute of cooking, though, completely inactivates this enzyme. Grow your own garlic! It's one of the easiest perennials to grow.

Raw juice - A fairly good juicer runs less than $150 now, so now juice is easy to make at home and isn't cooked, pasteurized and then loaded with high fructose corn syrup and toxic artificial colors.

Raw salts contain trace minerals essential to good health. Table salt is typically heated to high temperatures, treated with chemicals and then bleached. This kind of salt is toxic. Raw mineral salts such as Himalayan are crucial for proper mineral balance.

Raw cacao is brain food and contains a wealth of essential vitamins and minerals that boost the body's neurotransmitters and phyto-chemicals, thus activating mood-elevating emotions.

Raw chia seeds - Four tablespoons supply as much calcium as three cups of milk, as much magnesium as 10 stalks of broccoli, and as much iron as one-half cup of red kidney beans.

Fermenting foods - Fermented foods such as kimchi help support intestinal flora and provide probiotics (good bacteria) that fight off disease and boost our immune system. (http://www.thedailygreen.com)

The reward of superfoods

Want the most energy possible, a super-powered immune system, and fuel for your wonderful brain? Load up your pantry and fridge with some or all of the following: Organic cacao powder, medicinal mushroom powders, green powders, red berry powders, spirulina, chlorella, dried super fruits, kale chips, and trail mix. By stocking up with superfoods, you'll also be preparing your home for emergencies and/or travel. (http://www.naturalnews.com)

Last but not least, the crutch for most people is sweet tea or sweet coffee, so instead of using boiled coffee and cooked tea loaded with processed honey, white sugar, or agave, make the switch to cold brews with coconut nectar as your sweetener, and then your new "ritual" of COLD BREWED tea or coffee is sweet, organic, and feeding your transformation. You too can live past 110 years and love your healthy life. (http://www.youtube.com/watch?v=rfAvTTGDSUQ)

Sources for this article include:

http://www.myhealthyoc.com

http://www.radiantrawsuperfoods.com/

http://www.youtube.com/watch?v=rfAvTTGDSUQ

http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Monsanto

http://www.naturalnews.com/034666_longevity_aging_prevention.html

http://bestmeal.info/monsanto/company-history.shtml/

http://www.fredericpatenaude.com/blog/?p=1917

http://www.naturalnews.com